Vad kostar det dig att ge?

Vad kostar det dig att ge? 
Känner du dig dränerad av känslan att du ger mer än du tar emot? 
Inte nödvändigtvis så att offerkoftan eller martyrskapet åker på. Du har de bästa av intentioner, men ändå blir du till slut trött, skör och uppgiven. 

Då är det dags att rannsaka dina skäl till att ge. Verkligen titta på dem på djupet.
När vi ger förutsättningslöst från vårt hjärta, då kostar det oss inte. Det kan det inte, för ditt hjärta har outsinliga resurser att hämta ifrån.
Men så fort vi ger utifrån ett annat känslokapital, då är resurserna begränsade och till slut har vi övertrasserat kontot. 

Rädslan att inte vara omtyckt.
Rädslan att inte räcka till.
Rädslan att inte få vara med.
Rädslan att bli övergiven.

Alla dessa ursprungssår som har sitt ursprung i vårt innersta, vår barndom och uppväxt, som är så subtila. Så svåra att upptäcka eftersom vi maskerar dem med livet så som vi lever det.

Men du kan använda signalerna som information. När känslan infinner sig, av trötthet eller kanske martyrskap- ta vara på den. Undersök den med nyfikenhet inte dömande. Låt kärleken och inte rädslan vara din målsökare ner genom livets lager.
För kärleken kommer hem med empati, förståelse och förlåtelse. Rädslan kommer hem med skuld, bestraffning och skam.
När du hittar fram, låt det få kännas. Låt tårarna få komma och gå in i känslan. Du behöver inte ett konkret minne eller specifik incident, för kroppen minns. Det finns lagrat i dina celler.
Känn lättheten komma efteråt, även den som en abstrakt glädje. En objektslös tacksamhet.